Kako smanjiti neželjene troškove u laboratoriju?

13.02.2019. | Upravljanje kvalitetom |

Kad se raspravlja o trošku kvalitete, zanimljivo je da tvrtke rijetko znaju izračunati točan iznos koji gube zbog loše kvalitete. Svaki ponovljeni rad, reklamacija, popravak, čekanje i sl. rezultiraju stvarnim financijskim gubitkom za tvrtku. Nerazumijevanje troška loše kvalitete štetno je za svaku organizaciju, bez obzira iz koje industrije dolazi. No, važnost kontrole kvalitete posebno dolazi do izražaja u osjetljivim sustavima poput laboratorija. Pritom je svejedno je li riječ o akreditiranim ili neakreditiranim laboratorijima.

“Defects are not free. Somebody makes them, and gets paid for making them.” (W. Edwards Deming)

U Metroteci već godinama, u sklopu edukacije Učinkovita organizacija laboratorija, podučavamo kako prepoznati i izračunati COPQ (Cost of Poor Quality). Polaznike upoznajemo s metodama i alatima koji im u konačnici pomažu poboljšati procese i smanjiti troškove u laboratorijima.

U prvom dijelu edukacije bavimo se, između ostalog,  prepoznavanjem nepoželjnih tj. loših troškova. Zvuči lako na prvu – svatko od nas brzo će se sjetiti bar jedne stvari koju smatramo najvećim uzrokom  gubitka vremena i novca u laboratoriju.  U stvarnosti, broj nepotrebnih troškova često je puno veći od onoga što nam je vidljivo na prvi pogled, a izbjegavanje tih troškova ponekad se čini kao nemoguća misija.

Donosimo vam 5 savjeta kako smanjiti trošak loše kvalitete:

 

 

Ovdje možete pogledati popis svih Metrotekinih edukacija i prijaviti se ako ste zainteresirani.  Za sva dodatna pitanja i savjete slobodno nam se javite na edukacije@metroteka.com

Podijeli ovaj članak

Prethodni članak

Svjetski guru kvalitete dolazi u Hrvatsku!