Lean – posao ili svakodnevnica?

23.01.2020. | edukacije |

Što je Lean?

Lean znači vitak, znači biti oslobođen od viška tj. imati upravo onoliko koliko je nužno i koliko je potrebno jer je svaki višak nesvrsishodan.

Termin leana se uglavnom koristi kada govorimo o poslovnim procesima, no moguće ga je korisno primijeniti u svakom aspektu života, bilo da se radi o organizaciji prostora, stvari, vremena itd. Cilj je učiniti više sa manje, potrošiti manje resursa i vremena za jednak, ali i bolji učinak. Lean je jedan od alata optimizacije te predstavlja pametniji način dolaska do cilja. Lean je riješiti se svega suvišnoga.

No što to uistinu znači? Kada se primjerice projektira kuhinja, instikntivno se vodi računa o leanu. Poznato je da se kuhinje obično postavljaju u “L” ili “U” oblik; pored hladnjaka bilo bi dobro imati radnu površinu za odlaganje stvari; iznad štednjaka bi trebala biti napa; raspored stvari u ormarićima treba pratiti upotrebu njihovog sadržaja, pa bi se začini trebali nalaziti blizu štednjaka jer se koriste prilikom kuhanja, ormarići sa čašama i tanjurima blizu perilice posuđa, kava i čaj blizu kuhala za vodu i aparata za kavu, kuhinja blizu ulaza u stambeni prostor kako ne bismo teške vrećice iz kupovine i smeće prenosili daleko. Trebali bismo znati gdje se što nalazi u svakom trenutku da ne gubimo vrijeme na traženje stvari u pretrpanim ladicama i ormarićima. Možda se čini banalno, no u svakodnevnom (ubrzanom) ritmu to je vrlo važno kako bismo posao obavili brzo i bez pogrešaka.

Isto vrijedi u poslovnom svijetu. Smanjiti broj koraka u procesima, smanjiti trajanje koraka odnosno aktivnosti, te kontinuirano poboljšavati procese je imperativ. Primjerice, ako govorimo o izdavanju računa zanima nas: čeka li se na pregled i potpis računa, koliko dugo se čeka i može li se čekanje izbjeći, koliko vremena protekne od potpisa do slanja poštom itd. Potpisivanje ugovora, koji često kruže kako bi ih mogli pregledati i potpisati svi koji to trebaju, zna trajati danima jer je netko od odgovornih možda na putu ili sastanku, pa je potpisna mapa zapela baš tamo. Cilj leana je naći takva mjesta, uska grla i eliminirati ih ako je moguće ili barem ublažiti posljedice, ako nije. U proizvodnji, laboratoriju, bolnici, restoranu, uredu ili bilo kojem drugom prostoru, lean pomaže svojim alatima, poput 6S-a i špageti dijagrama, bolje organizirati prostor, pa će se primjerice analizirati kretanje prostorom i prema tome načiniti bolji i učinkovitiji raspored, a samim time ukloniti će se i rizici vezani uz taj prostor. Npr. ako se u laboratoriju iznad svakog radnog mjesta nalaze kemikalije koje su potrebne na tom radnom mjestu, nema potrebe za njihovim prenošenjem što minimizira rizik od prolijevanja, razbijanja te saniranja štete, pogotovo kada se radi o opasnim kemikalijama. Lean način bi značio pregledati dokument prije ispisa, jer ako ste načinili pogrešku, dokument je potrebno opet isprintati i utrošiti resurse. To je samo jedan papir…250 radnih dana u godini…puta 50 zaposlenika…što daje 12500 papira…i tinte…i servisa aparata…i frustracije…i vremena…i štetnog učinka na okoliš. Sve prethodno moguće je izbjeći jednostavnim pregledom prije ispisa. Neki će to učiniti, ali ne svi. Korak dalje bilo bi razmišljati o tome kako te pogreške izbjeći i onemogućiti ih, pa da uopće ne gubimo vrijeme na kontrolu i pregled dokumenta.

Zašto Lean?

Osim očitih benefita poput smanjenja troškova i povećanja prihoda što, iako je istinito, uvijek zvuči pomalo suhoparno, čini se da je najvažnija posljedica primjene oslobađanje vremena. Ako iz prvog pokušaja, na najbrži mogući način, bez pogrešaka, uspijemo obaviti neku aktivnost ostaje nam više vremena. U doba kada se dragocjenošću konačno počinje smatrati kvaliteta života i slobodno vrijeme, u doba kada smo ih sve manje voljni mijenjati za materijalna dobra, ovaj će koncept pomoći postići upravo to. Lean je način razmišljanja, mindset, zahtijeva superiornu organizaciju stvari i vremena na svim razinama pa se, paradoksalno, čini idealnim za lijene (pametne?) ljude, koji ne žele potrošiti niti minutu više nego što bi trebali.

 

Autor teksta: Lidija Sarta

Podijeli ovaj članak

Prethodni članak

Lean Six Sigma i otpor prema promjenama

Sljedeći članak

Put u Brazil: kako smo predstavili LorisQ aplikaciju na svjetskom tržištu