Lean Six Sigma – bez alata nema zanata

13.10.2020. | edukacije, Lean Six Sigma, Upravljanje kvalitetom |

U svakome poslu postoje alati koji nam pomažu i omogućavaju njegovo izvršavanje. Bez alata često nije moguće kvalitetno odraditi posao. Potrebno je koristiti onaj alat koji će nam u tome najbolje pomoći, no isto tako potrebno je znati pravilno koristiti alat da bismo od njega imali koristi.

Pravi alat u pravim rukama je – prilika; u krivima – neprilika

Kako je Lean Six Sigma metodologija koja podrazumijeva upotrebu mnogih alata i vodi kroz svoje DMAIC korake (Define-Measure-Analyze-Improve-Control), često se postavlja pitanje treba li pri rješavanju nekog problema koristiti sve te alate. Odgovor je naravno ne, jer će vrsta i opseg problema diktirati koji ćemo alat upotrijebiti. Isto je u drugim profesijama gdje postoje alati poput kliješta, odvijača, čekića…nema svaki alat istu funkciju. Da biste u nečemu bili dobar majstor potrebno je uložiti vrijeme i trud, bez obzira na to o čemu je riječ. Prvo treba naučiti osnove, vježbati, a zatim to primjeniti u stvarnom okruženju. Iskustvo primjene i različite situacije naučit će nas kada je i koji alat prikladan za najbrže obavljanje posla i rješavanje problema. Lean Six Sigma obuhvaća mnoge izuzetno korisne alate koji nas usmjeravaju prilikom rješavanja problema, no postoje i zamke ako ih se koristi na neispravan način na što uvijek nastojimo upozoriti. Ako se takve informacije koriste kao baza za donošenje poslovnih odluka, to predstavlja opasnost za organizaciju.

Ovdje donosimo pregled korisnih Lean Six Sigma alata koje obrađujemo na našim edukacijama:

 

ŽELITE OVLADATI LSS ALATIMA?

Naše Lean Six Sigma i mjeriteljske edukacije održavamo u vašoj organizaciji prema vašim specifičnim potrebama i kada vama odgovara. Također nudimo i edukacije “jedan na jedan”. Za organizaciju edukacije i sva dodatna pitanja slobodno nam se javite na edukacije@metroteka.com

Podijeli ovaj članak

Prethodni članak

Optimizacija, digitalizacija, automatizacija…

Sljedeći članak

Zašto su infracrveni termometri opasni za korištenje?