Optimizacija, digitalizacija, automatizacija…

09.11.2020. | edukacije, Lean Six Sigma, Upravljanje kvalitetom |

Termini iz naslova sveprisutni su u člancima, strategijama, planovima, inicijativama, natječajima, političkim obećanjima…Predstavljaju nešto s čime bismo se trebali uhvatiti u koštac, ako već nismo. Jer je to neizbježno. Jer je to budućnost. Jer je to sadašnjost.

Optimizacija

Govoreći o optimizaciji poslužit ćemo se lako razumljivom ilustracijom. Putujemo na odmor, na more, to je naš cilj. Nije isto putujemo li na more autoputom ili “starom” cestom. Na cilj ćemo stići što god odabrali, no jedan je put skuplji, a drugi jeftiniji, jedan je kraći, a drugi duži, jedan je brži, a drugi sporiji, jedan je rizičniji, a drugi sigurniji. Tu su i razni drugi faktori koji utječu na odluku o odabiru rute, poput informacija traje li turistička sezona i kojega dana u tjednu putujemo, volimo li sporu vožnju ili brzi dolazak. Optimiziramo put uzimajući u obzir cilj i osobne preferencije, te donosimo odluku koja je za nas najbolja opcija u određenome trenutku.

Tehnologija, digitalizacija, automatizacija

Da bismo bolje procijenili koji ćemo put odabrati, danas imamo pomoć. Otvaramo jednu od brojnih dostupnih aplikacija koje predlažu optimalna rješenja ili bolje rečeno – rješenja koja izračunavaju optimalnima s obzirom da raspolažu ograničenim ulaznim podacima. Dobivamo informacije o vremenu za koje ćemo stići na neko odredište, o ekonomičnosti, dužini puta i situaciji na cesti poput radova, zastoja, cestarine i sl. Tehnologija ne uzima u obzir želimo li stati u restoranu i isprobati lokalnu hranu, fotografirati, diviti se pogledu, usput svratiti prijateljima…Pomaže nam donijeti odluke, ali ih ne donosi umjesto nas, odgovornost je uvijek naša jer su tehnologija i digitalizacija sredstva koja pomažu ostvariti cilj. Ona sama po sebi nisu cilj. Omogućavaju nam uvid u kartu koju više ne trebamo fizički posjedovati, uvid u rute u realnom vremenu što je do nedavno bilo nemoguće. Također, proces putovanja je u određenoj mjeri automatiziran, vozimo se u stroju, automobilu, ne trebamo hodati. Automobil je također donekle automatiziran, iako njime još uvijek upravlja čovjek, no budućnost ide u smjeru potpune automatizacije. Automatizacija je također sredstvo, jer do cilja isto tako možemo stići i pješice.

Kako to funkcionira u tvrtkama?

Imajući na umu cilj i viziju tvrtke, pokušati do njih doći najlakšim i najekonomičnijim mogućim putem bila bi optimizacija. Zato optimizacija nikada nije završena – uvijek možemo bolje. Ako je cilj kvalitetan proizvod ili dobra usluga, tvrtku treba zanimati i biti joj od interesa kako na najbolji mogući način proizvesti proizvod ili uslugu, a da to bude ekonomično, u što manje koraka, sa što manje pogrešaka, u obzir treba uzeti i zaposlenike kojima dobar proces posao olakšava, okoliš, društvenu odgovornost, kako će se proizvod na kraju reciklirati, ponovno upotrijebiti itd.

Daleko od toga da su jedini, izvrsni alati za postizanje optimalnog jesu digitalizacija i automatizacija. Digitalizacijom poslovanja gubi se potreba za fizičkim papirom, a često je jedini fizički alat koji nam je potreban upravo računalo koje nam, između ostalog,  donosi revoluciju rada od kuće i potpuno mijenja način obavljanja poslova. Digitalizacija omogućava brže poslovanje i bolji učinak, no samo ako je pametno koristimo. Često se digitalizacija smatra ciljem, no kako je već spomenuto, ona je očito samo alat koji, ako ispravno i pametno koristimo, može radikalno unaprijediti poslovanje. Gdje ima ljudi, ima i krivo korištenih alata i koncepata, pa tako postoji ocean primjera gdje se nešto izgubilo u prijevodu. Tako se administracija često vodi dvostruko, tj. digitalno i papirnato, što otežava posao i istovremeno troši resurse ili, u drugom primjeru, razvijaju se nepotrebne aplikacije kao npr. aplikacija koja u skladištu od nekoliko kvadrata pokazuje gdje se nalazi pojedini artikl kojega ionako treba fizički preuzeti i može ga se lako pronaći. Aplikacija je tada gubitak i predstavlja dodatne nepotrebne korake u procesu i trošak. Isto je s automatizacijom. Može se automatizirati loš proces od 100 koraka ili se proces može optimizirati i automatizirati, te će tada imati 10 koraka.

Poanta je da se do istoga cilja može doći različitim putevima i načinima, kao i do mora. Umjetnost je, ili bolje rečeno znanost, naći onaj optimalni. Dobrim postavljanjem ciljeva  i odabirom pravih alata za postizanje tih ciljeva, moguće je izbjeći uobičajene zamke i pogreške koje su na tome putu prepreke.

 

Kako odlučiti što je najbolje za Vaše poslovanje?

Da biste unaprijedili svoje proizvode i usluge te bili spremni za svaki nadzor, Metroteka će vam pomoći svojim znanjem i iskustvom kroz edukacije koje pokrivaju čitav spektar tema iz područja mjeriteljstva, te Lean Six Sigma metodologije. Edukacije održavamo u vašoj organizaciji prema vašim specifičnim potrebama i kada vama odgovara. Također nudimo i edukacije “jedan na jedan”, te online edukacije o kojima više možete saznati ovdje. Za organizaciju edukacije i sva dodatna pitanja slobodno nam se javite na edukacije@metroteka.com

Podijeli ovaj članak

Prethodni članak

IMEKO konferencija: održavanje (mjerne) opreme više nije bauk

Sljedeći članak

Lean Six Sigma – bez alata nema zanata