Put u Brazil: kako smo predstavili LorisQ aplikaciju na svjetskom tržištu

10.12.2019. | LorisQ |

Ove smo godine sudjelovali na Analitica Latin America 2019 u São Paulu, jednom od najveći svjetskih sajmova proizvoda i usluga za analitičke laboratorije. U moru od 10 000 sudionika, dobavljača, distributera i laboratorija bili smo jedini iz Hrvatske! Naš motiv za odlazak na sajam bio je predstavljanje Metrotekine spin-off tvrtke LorisQ tj. istoimene aplikacije. Odluka o odlasku na tako velik i udaljen sajam nije nešto što se lako donosi, stoga smo odlučili podijeliti svoje dojmove: zašto smo išli, kako nam je bilo i isplati li se?

LorisQ i hrvatski dres

Na sajmu smo imali svojevrsni soft launch aplikacije i po prvi put je predstavili na svjetskom tržištu. Reakcije na LorisQ su bile odlične – pokazalo se da na svijetu ne postoji sličan proizvod, a potrebe za njim itekako ima. Laboratoriji su posebno bili oduševljeni pristupom u kojem se održavanje mjerne opreme (i opreme općenito) ne rješava statičnim bazama podataka nego interaktivnim sustavom koji komunicira s korisnikom i informira cijeli tim o svim važnim događajima u sustavu. Posjećenost našeg štanda je bila zaista velika, što nas je dovelo do dileme je li to zbog odličnog marketinškog materijala ili je možda tolika naklonost bila posljedica uspješnog brendiranja Hrvatske kroz nogomet (nosili smo dresove za svaki slučaj).

Networking

Osim razgovora s posjetiteljima sajma, održali smo na licu mjesta još dvadesetak unaprijed dogovorenih sastanaka. Za ovo smo se detaljno pripremali mjesecima. Kad ste u stranoj zemlji, a pogotovo kad sudjelujete na sajmu, čitavo iskustvo je dosta intenzivno. Stoga savjetujemo što precizniji plan i pripremu svih sastanaka i ostalih događaja. Želite biti maksimalno koncentrirani za svaki poslovni razgovor, a to nije moguće ako se iscrpite zbog prenatrpanog rasporeda.

Tijekom boravka u Brazilu posjetili smo još SENAI – akreditirani ISO/IEC 17025 ispitni laboratorij za tekstilnu tehnologiju i Yokogawu. Yokogawa je velika japanska kompanija koja proizvodi mjernu opremu i softver, a mi smo posjetili njihov ISO/IEC 17025 akreditirani umjerni laboratorij za Južnu Ameriku. To je ujedno i jedna od najvećih kompanija u Južnoj Americi.

I SENAI i Yokogawa su trenutno free trial korisnici LorisQ-a, što nam je veliki kompliment. Naš proizvod uspio je  riješiti problem koji dosad riješen ni u najvećim svjetskim organizacijama!

 

Iako je posjet sajmu zahtijevao dosta organizacije i financija – možemo reći da nam se isplatilo. Uspješno smo predstavili aplikaciju, te došli do brojnih kontakata i poslovnih suradnji. Uz to smo imali priliku uživo vidjeti nove trendove iz područja laboratorijske tehnologije, biotehnologije i upravljanja kvalitetom. A i upoznavanje južnoameričke kulture (čitajte: hrane) je bio veliki plus. Svi koje zanima više detalja sa sajma ili i sami razmišljaju da ga posjete – slobodno nam se javite na  laboratorij@metroteka.com, rado ćemo pomoći iskustvom i savjetima.

Što nas se posebno dojmilo…

Japan u Brazilu

São Paulo je sam po sebi uistinu velik grad. Osim impresivne brojke od  22 milijuna stanovnika, ima preko 300 platformi za helikoptere i veći broj helikoptera od bilo kojeg drugog grada. Zanimljivo je da velik broj Japanaca živi upravo u ovom gradu (oko 400.000), što je najveća grupa Japanaca van Japana igdje u svijetu.  Zato ima dosta japanskih kulturnih centara, sushi restorana, vrtova itd.

 

Južnoamerička pizza

Hrana je, očekivano, fantastična. Jeli smo u jednoj churrascariji (posebna vrsta mesnog restorana) koji funkcionira po all-you-can-it principu. Ti sjediš, a konobari trče oko tebe sa preko 20 vrsta mesa i režu na stolu komadiće tog mesa. Samo meso je nešto najfinije što smo ikad probali i definitivno ga se s nostalgijom sjećamo. Osim mesa, poznata je São Paulo pizza za koju tvrde da je čak bolja od talijanske. Nama se činila malo drukčija, ali svakako je po kvaliteti u rangu talijanske. Tu je još i poznati „mortadella sendvič“ koji izgleda kao 50 slojeva mortadele između 2 šnite kruha, ali to nismo probali…

 

Brazilski Central Park

Najljepše mjesto u gradu je Ibirapuera Park kojeg zovu Central Parkom južne hemisfere. Moramo priznati, uistinu je lijep. Zanimljiv detalj je da u parku nema golubova već prevladavaju  – lešinari (black vulture), te dosta drugih egzotičnih vrsta ptica. Od papiga do crnih labudova. Pomalo se osjećate kao u Hitchockovom filmu sa svim tim pticama oko sebe, ali srećom, nismo doživjeli nikakav pernati brazilski incident.

Podijeli ovaj članak

Prethodni članak

Lean – posao ili svakodnevnica?

Slijedeći članak

Čak 4 laboratorija potvrdila: sekiranje pomaže!