Ostalo Ostalo

Znate li prepoznati što je ključno u obavljanju vašeg posla i na što se koncentrirati? Znate li kojih 20% aktivnosti vaše djelatnosti donosi 80% rezultata? Odgovori na ova pitanja mogu vam uštedjeti novac, vrijeme i energiju. Neovisno čime se bavite, ljudska težnja boljitku je uvijek u trendu. Poznavanje Lean Six Sigma metodologije više nije nice to have nego must have ako želite uspješno poslovati. To zna i ChatGPT.

Ako niste bili pod kamenom, čuli ste ovih dana za Chat GPT. ChatGPT najsuvremeniji je AI model za obradu jezika koji ima sposobnost generiranja teksta i simuliranja ljudske interakcije. Ovaj najnoviji naraštaj umjetne inteligencije za stvaranje teksta sve više postaje dio naše svakodnevice, pa ne čudi ako ovih dana češće posežete za njim nego za Google searchom.

A što je važan dio svakodnevice u Metroteci? Točnost i učinkovitost. Tim načelima vodimo se u našoj djelatnosti umjeravanja, ali posvećujemo pažnju i edukaciji poduzeća, menadžmenta te pojedinaca kroz organizaciju Lean Six Sigma programa. LSS program kroz razne alate i primjere uči tvrtke kako da povećavaju profitabilnost, smanje troškove i reklamacije, unaprijede proizvode i usluge te povećavaju zadovoljstvo zaposlenika i kupaca.

Jednostavno rečeno, Lean Six Sigma nas uči da bilo koji postupak ili resurs koji ne donosi vrijednost i rezultate poduzeću i korisniku treba eliminirati.

Ususret još jednoj seriji Lean Six Sigma edukacija odlučili smo upitati Chat GPT o važnosti LSS metodologije za razne industrije. Ubacili smo u centrifugu umjetne inteligencije par pitanja, stoga se unaprijed ispričavamo ako odgovori zvuče pomalo robotski.

Kako s manje napraviti više

Vilfredo Pareto bio je talijanski ekonomist koji je živio u 19. stoljeću. Uočio je zanimljivu neravnotežu u raspodjeli vlasništva nad zemljom u Italiji, odnosno činjenicu da je 80% zemlje u vlasništvu 20% populacije i da je ta raspodjela neovisna o tome o kojoj je zemlji ili razdoblju riječ. Od njegovog zapažanja danas ne bi bilo mnogo koristi da njegov rad nije proučavao Joseph M. Juran (na čiji se pristup kvaliteti oslanjamo i mi u Metroteci) te ga pretvorio u iznimno koristan alat kojega je u čast Vilfredu Paretu nazvao – Pareto analiza. 

Jedna je to od metoda u prakticiranju Lean Six Sigma pristupa, a omogućava pronalazak onoga najvažnijega u nekoj situaciji i bavljenje samo onim bitnim. Znate li kojih 20% aktivnosti vaše djelatnosti donosi 80% rezultata? Ovaj pristup se može primijeniti na brojnim industrijama, npr. u farmaceutskoj. Chat GPT ima odgovor kako.

Vozimo u smjeru neprestanog poboljšanja

Kada je 1920-ih Frank Woollard dizajnirao i implementirao prvu Lean proizvodnu liniju u Morris Motors tvornicama, ne znamo je li bio svjestan toga da postavlja određeni standard. Njegova ideja učinkovitosti doprinijela je tome da se smanje ciklusi proizvodnje i troškova.

Primjena Lean Six Sigma metodologije ostala je i dalje prisutna u automobilskoj industriji što je jedan od pokazatelja težnje za neprestanim poboljšanjem, a možda jedan od najpoznatijih primjera je Toyota, primijenjena kroz TPS - Toyota Production System. Poka-yoke je termin koji je upotrijebio poznati japanski stručnjak za kvalitetu Shigeo Shingo šezdesetih godina prošloga stoljeća. To je način razmišljanja koji od zaposlenika čini nepresušni izvor novih ideja kako nešto popraviti i poboljšati, te predstavlja impuls za neprekidno djelovanje. Ujedno dolazimo do toga da je najbolji način prevencije pogrešaka onemogućiti da se one dogode, što potvrđuje i Chat GPT.

Čekanje nije usluga

Ako nas je pandemija Covida išta naučila, to je da su brojne industrije osjetljive u područjima poput proizvodnog ili dostavnog lanca. No, ta uska grla su ništa drugo nego prepreke koje uzrokuju usporavanje procesa i kašnjenje. Uz statična, postoje rješenja čak i za dinamička uska grla koja se ne mogu lako predvidjeti. Prvo ih treba identificirati što možemo učiniti primjerice mapiranjem toka vrijednosti (VSM: Value Stream Map). Kako točno Lean Six Sigma metode pomažu u osiguravanju učinkovitosti proizvodne i dostavne linije pitali smo našeg sugovornika.

Kako vlada Vlada

Važno je prepoznati široku primjenu Lean Six Sigma metodologije, a ona može sezati do najviših razina društva. Zamislite samo što bi se dogodilo kada bi države brže i bolje donosile odluke. Mogućnosti upotrebe su praktički beskonačne, a promišljanje o rizicima je nužno. Stoga se nameće pitanje, mogu li, i kako, svjetske vlade koristiti ovu metodologiju.

Spriječimo krah banaka

Nedavni krah američke Silicon Valley Bank uzburkao je mnoga tržišta, nasekirao brojne osnivače tvrtki i pokazao da i u naizgled savršenim sustavima ima prostora za provjeru učinkovitosti i kontrole. Dok neki mediji navode da ovakvi scenariji podsjećaju na 2008. godinu koja je uzdrmala svjetsku ekonomiju, mi smo pitali Chat GPT kako se može smanjiti rizik od financijske krize upotrebom Lean Six Sigma metodologije.

Neučinkovitost pod mikroskopom

Sigurno ste već puno puta čuli da bez mjerne nesigurnosti niti jedno mjerenje nema smisla. Ta babaroga iz laboratorija može predstavljati probleme u brojnim industrijama ukoliko ju zanemarujemo. U radu laboratorija jedna od bitnijih stvari koja može koristiti u zaštiti od pogreške je i Lean Six Sigma metodologija. Uz korištenje brojnih alata vodi vas i kroz svoje DMAIC korake (Define-Measure-Analyze-Improve-Control).

Upravljajte svojom karijerom

Lean Six Sigma je često u popisu najboljih metodologija poboljšanja poslovanja, ali može li metodologija pomoći u osobnom razvoju i karijernom napredovanju? Apsolutno. U vrijeme kada su globalna tržišta nesigurna, stjecanje specifičnih vještina može pomoći da se osigurate na tržištu rada, pokažete mogućnost kritičkog i strateškog razmišljanja, te se istaknete u moru drugih kandidata. Prema godišnjem izvještaju plaća koji objavljuje časopis Quality Progress, vlasnici Lean Six Sigma certifikata imaju veća primanja u odnosu na one bez certifikata, dok ih portal Indeed.com svrstava među globalno najplaćenije profesionalce. 

Važno znati da u svakome poslu postoje alati koji nam pomažu i omogućavaju njegovo izvršavanje. Bez alata često nije moguće kvalitetno odraditi posao, dok je pravi alat u pravim rukama – prilika.

Lean Six Sigma je svjetski priznata metodologija kojom uspješne tvrtke već desetljećima povećavaju profitabilnost, smanjuju troškove, rješavaju različite vrste problema, unapređuju proizvode i usluge, smanjuju reklamacije i povećavaju zadovoljstvo kupaca. Možete ju koristiti čak i kada ne znate što je uzrok problema. Uz edukacije namijenjene upravi, visokom i srednjem menadžmentu, projekt menadžerima, članovima timova, metode mogu pomoći i pojedincima u, primjerice, profesionalnim aspiracijama. Slično kao i u borilačkim sportovima, stupnjevi obrazovanja podijeljeni su na boje pojaseva - žuti, zeleni i crni. Koje je naše zlatno pravilo? Želja da svi budemo bolji u onome što radimo.

Sljedeća trodnevna Lean Six Sigma Yellow Belt edukacija održat će se od 24. travnja 2023. na lokaciji InstantOffice, Zagreb Tower u Radničkoj cestu 80 u Zagrebu.

Metroteka provodi Lean Six Sigma program na hrvatskom jeziku, kroz koji osim vrijednog znanja, polaznici dobivaju i certifikat za položeni stupanj.

Zatražite puni program edukacija ili postavite svoja pitanja na edukacije@metroteka.com. Odgovaramo gotovo brzo kao Chat GPT.

Autor/ica: Metroteka

  Budite uvijek u tijeku sa stručnim temama

  Primajte stručne članke i zanimljive novosti iz područja mjeriteljstva i kvalitete. Prijavite se na naš newsletter i na vrijeme primite sve informacije vezane za usluge koje nudimo.

  Želim primati Metrotekine novosti

  Na mrežama

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9