Imate li Lean Six Sigma certifikat?

24.04.2019. | edukacije, Lean Six Sigma, Upravljanje kvalitetom |

U 10 godina poslovanja surađivali smo s brojnim industrijama i tvrtkama – od naftnih i prehrambenih industrija pa sve do forenzičkih laboratorija. Takvo dugogodišnje iskustvo pokazalo nam je da postoji potreba za nizom edukacija na temu učinkovitog upravljanja kvalitetom. Naši klijenti su željeli biti brži, ostvariti veći profit i smanjiti broj reklamacija –  ali pod uvjetom da pritom ne ugroze kvalitetu proizvoda/usluge ili stvore nezadovoljstvo na strani zaposlenika. Zato smo prije nekoliko godina, u  suradnji s Juran Globalom, uvrstili edukaciju za Lean Six Sigmu (LSS) u svoj program edukacija. Bio je to prvi takav program na hrvatskom jeziku.

Što je Lean Six Sigma?

Lean Six Sigma je odgovor na pitanje Kako riješiti neki problem? – pojašnjava Lidija Sarta, diplomirana inženjerka kemije, dugogodišnja zaposlenica Metroteke koja ujedno vodi Lean Six Sigma edukacije.

– Zamislite to ovako: imate stalnu  glavobolju te uzimate lijekove protiv boli, no glavobolja se uporno ponavlja. Odlazite liječniku koji uzima Vašu anamnezu te Vas šalje na različite dijagnostičke testove na temelju kojih pokušava utvrditi pravi uzrok Vašega stanja. Tek kada se utvrdi pravi uzrok Vašega problema, može Vam se propisati odgovarajući lijek. Ono što mi činimo je upravo to – otklanjamo uzroke umjesto simptome. Lean Six Sigma je dijagnostički put kojega treba proći kako bismo našli pravi uzrok problema i otklonili ga zauvijek.

Sama metodologija nije novo otkriće – u svijetu se uspješno koristi već desetljećima u brojnim velikim kompanijama poput Rolls Roycea, Xeroxa, Motorole, Toyote, Starbucksa i sl. Možda se zbog toga i stvorila predrasuda da je metodologija primjenjiva samo u velikim sustavima,  no, mi već godinama uspješno dokazujemo da ona itekako djeluje i u malim organizacijama. To smo i potvrdili kada smo upotrijebili metodotologiju da riješimo problem u vlastitoj organizaciji, a kako je izgledao taj case study možete pogledati u  sljedećem videu:

Kupac je uvijek u središtu

Edukacije koje održavamo su zatvorenog i otvorenog tipa, a obiluju primjerima, zadacima i praktičnim radom kako bi polaznici naučeno odmah mogli primijeniti u vlastitim organizacijama.

Metodologija nas vodi krećući od uspostavljanja strukture u organizaciji koja će omogućiti provedbu poboljšanja  tj. odgovaramo na pitanja Tko će to provesti? Imamo li potrebne resurse? Imamo li potrebna znanja?  Problem se potom definira tj. mjeri Gdje je problem? Koliko je velik? Koliko često se pojavljuje? Uspostavlja se tim koji će rješavati problem, prikupljaju se i analiziraju podaci kako bi se utvrdio pravi uzrok problema, te osmislilo pravo rješenje koje nakon implementacije pozorno pratimo i kontroliramo da se stanje ne vrati u prvobitno. Kupac tj. korisnik je ovdje uvijek u središtu te je glavni kriterij pri donošenju odluka.

Kao i u borilačkim vještinama, stupanj znanja i iskustva u Lean Six Sigmi simbolički se označava bojom pojasa, pa tako postoje žuti, zeleni i crni pojas. Sarta je certificirana nositeljica crnog pojasa, a svaki polaznik Metrotekine LSS edukacije također dobije međunarodni certifikat za položeni stupanj.

U svibnju ćemo održati dvije edukacije za Lean Six Sigmu: prvu od 07. do 09.05. kada krećemo s LSS Yellow Belt edukacijom, nakon čega slijedi edukacija za Green Belt od 28. do 30-05.  Prijaviti se možete na   edukacije@metroteka.com – usvojite znanje i alate koji će Vam pomoći riješiti svaki organizacijski problem, promijeniti način upravljanja, povećati profit i smanjiti broj reklamacija!

Podijeli ovaj članak

Prethodni članak

Čak 4 laboratorija potvrdila: sekiranje pomaže!

Slijedeći članak

dr. Noriaki Kano: svjetski guru kvalitete u posjetu Metroteci