Lean Six Sigma?

21.09.2020. | edukacije, Lean Six Sigma, Upravljanje kvalitetom |

Uistinu, pojam je apstraktan, a samo ime ne daje nadu da ćemo logičnom dedukcijom otkriti njegovo značenje. Budući da se u nas sve češće spominje, dobivamo mnogo pitanja vezanih za objašnjenje ovoga pojma na koja ćemo nastojati odgovoriti u nastavku teksta.

Što?

Lean Six Sigma je skup alata koji se koristi za učinkovito rješavanje problema i kontinuirano poboljšanje u organizacijama. Lean znači vitak tj. lišen svakog nepotrebnog viška, minimalistički, dok six sigma (šest sigma) označava matematički pojam i razinu defekata od samo 3.4 na milijun prilika (ppm). Npr. 3.4 proizvoda izvan specifikacije na milijun proizvedenih proizvoda ili 3.4 pogreške na milijun operacija ili 3.4 krivo izdana liječnička recepta na milijun recepata. Šest sigma označava cilj kojega tvrtke pokušavaju dostići. Postoje gorljivi zagovornici samo leana ili samo six sigme, no metode se međusobno nadopunjuju i tako daju najbolje rezultate u organizaciji. Ovisno o problemu, koristit će se metoda ili alat koji će ga riješiti najbrže i najbezbolnije bez obzira na njegovu klasifikaciju. Cilj je leana postići efikasnost, dok je cilj six sigme postići efektivnost. Jedno je bez drugoga besmisleno jer bi to značilo da će se proizvoditi loš proizvod na vrijeme ili da će proizvod biti dobar, ali će isporuka kasniti. Želimo proizvesti kvalitetan proizvod ili uslugu što brže, sa što manje resursa. Leanom se eliminiraju nepotrebne aktivnosti i gubitci koji ne dodaju nikakvu vrijednost krajnjem proizvodu. Six sigma se usmjerava na rješavanje kroničnoga problema koji uzrokuje nedostatke u proizvodnji, nezadovoljne korisnike i zaposlenike, trošak zbog loše kvalitete i sve ostale nedostatke u poslovanju. Problemi postaju potencijalni projekti, te se kontinuirano poboljšavanje postiže metodom “projekt po projekt”. Integriranom metodologijom problemi se rješavaju na sustavan i strukturiran način, čija je egzaktna podloga utemeljena na podatcima i analizi podataka. Riječ je o tzv. pristupu problemu DMAIC. Pokrata potječe iz engleskoga jezika i pobliže opisuje sve faze rješavanja problema: Define (definiraj) – Measure (izmjeri) – Analyse (analiziraj) – Improve (poboljšaj) – Control (kontroliraj).

Zašto?

Zato što uvijek može bolje. Zato što je čovjekova težnja napredak, usavršavanje i poboljšavanje. Zato što su kupci sve zahtjevniji i zato što postoji snažna konkurencija na otvorenom, globalnom tržištu. Zato što je u ljudskoj prirodi donositi zaključke naprečac. Zato što je u ljudskoj prirodi donositi ishitrene, neutemljene odluke. Zato što postoji otpor prema promjenama i zona komfora. Zato što se nakon promjene, stvari (pre)često vraćaju na staro. Zato što treba otkloniti uzrok problema, a ne simptom što je često slučaj. Zato što želimo učiniti više sa manje. Zato što želimo kvalitetnije proizvode i usluge, manje troškove i zadovoljnije klijente i zaposlenike. Zato što želimo više slobodnog vremena i kvalitetniji život.

Ova metoda adresira sve ove probleme svojim sistematičnim, sveobuhvatnim pristupom koji je objektivan i egzaktan jer se temelji na podatcima, a ne na pretpostavkama i nagađanjima, koje se za istu stvar razlikuju ovisno o tome tko je promatrač. Lean Six Sigmom tražimo istinu o problemu koju možemo dokazati, te njegovo rješenje.

Gdje?

Svugdje. U velikoj tvrtci, u maloj tvrtci, u jednom odjelu, u jednom uredu, u jednom segmentu poslovanja, u bolnici, u restoranu, u vojsci, u proizvodnji, u školstvu, u IT sektoru, turizmu, prijevozu itd. – u svakoj organizaciji i instituciji. U svakodnevnom životu! Metoda je svoje početke imala u velikim, isključivo proizvodnim organizacijama, međutim, zbog univerzalnosti samog koncepta proširila se na sve djelatnosti i pogodna je za sve veličine tvrtki. Zadnjih je godina primjena uzela maha u bankama, IT sektoru, osiguravajućim društvima i zdravstvenim ustanovama.

Poznate svjetske tvrtke koje se koriste Lean Six Sigma metodom za kontinuirano poboljšanje su Nike, McDonalds, Toyota, Xerox, Motorola, Rolls Royce, Amazon, BASF, FedEx, Maersk, General Electric itd. U Hrvatskoj je korištenje ovih alata u povojima, no postoje tvrtke koje primjenjuju pojedine alate i koncepte kao npr. INA, Genera, Croatia Osiguranje, Tokić, Pliva itd.

Kako?

Individualno – znanjem i iskustvom. Naučiti i prakticirati. Prvo su nam potrebni edukacija i stjecanje temelja, a zatim treba isprobati alate (nabrojat ćemo ih u idućem članku) i primijeniti ih u vlastitom okruženju. Važno je uspostaviti način funkcioniranja gdje će se odluke većinom donositi na temelju stvarnih, egzaktnih podataka. To podrazumijeva transparentnost i pogodnu kulturu u organizaciji – plodno tlo. Prakticiranjem se stječe iskustvo, a dobiveno znanje koje se ne koristi vrlo brzo blijedi i postaje uglavnom propala investicija za tvrtku i gubitak vremena.

Na razini organizacije – voljom i odlukom da se istinski promijeni način funkcioniranja organizacije dugoročnim planom i djelovanjem. Uprava i menadžment postaju model koji će svojim ponašanjem, upornošću i dosljednošću, zaposlenicima biti uzor i dokaz da se sve može ostvariti, umjesto da zaposlenici uvjeravaju menadžment da bi se stvari trebale promijeniti nabolje što nije rijetkost. Bez iskrene odluke na vrhu popraćene akcijom, malo toga će se dogoditi na dnu.

Dakle, važne su pogodna organizacijska kultura, znanje i iskustvo.

Kada?

Sada. Uvijek. Zauvijek, jer možemo bolje i biti bolji, ne postoji konačna destinacija. Smisao je u poboljšanju iz dana u dan, jer se savršenstvo ionako ne može postići, ono je samo poticaj. Ako smo danas na tri sigma razini, trudit ćemo se doći na 3.5, pa na 4, zatim na 5 itd. Ilustrirat ćemo to već spomenutim liječničkim receptima. U SAD-u je provedeno istraživanje u kojemu je ustanovljeno da na 4 milijarde izdanih recepata godišnje ima 1,5 milijun krivih recepata što predstavlja sigma razinu od približno 4.9. Sigma razina šest bila bi 13 600 krivo izdanih recepata što je još uvijek vrlo visoka brojka budući se radi o ljudskim životima, a ne o proizvodnji vijaka. Nameću se pitanja o tome što se dogodi kada se izdaju krivi recepti, što ako se lijekovi uzimaju zajedno s drugim lijekovima, što je s bolešću ako se ne koristi pravi lijek, postoje li smrtni slučajevi ili zdravstvene smetnje i nuspojave uzrokovane krivo izdanim receptima itd.

Metodologija je najkorisnija onda kada su vidljivi simptomi problema poput pada prihoda, pada prodaje, rasta reklamacija, visoke fluktuacije zaposlenika, niske produktivnosti, nezadovoljstva kupaca, visokog udjela škarta, kašnjenja, gubitaka ili, u ovom slučaju, visokoga broja krivo izdanih recepata. Ako ne detektiramo simptome ili oni nisu tako očiti, često niti ne znamo da smo bolesni. No i tome se može doskočiti odlaskom na sistematski pregled odnosno redovnim, temeljitim pregledom organizacije tj. auditom.

Lean Six Sigma omogućava rješavanje bilo kojeg problema tako da se više nikada ne vrati, te poboljšanje kvalitete proizvoda, usluga, procesa i svakodnevnoga života. Lean Six Sigmom mijenjamo ishode u budućnosti.

Želite ovladati LSS alatima?

Naše Lean Six Sigma i mjeriteljske edukacije održavamo u vašoj organizaciji prema vašim specifičnim potrebama i kada vama odgovara. Također nudimo i edukacije “jedan na jedan”. Za organizaciju edukacije i sva dodatna pitanja slobodno nam se javite na edukacije@metroteka.com

Podijeli ovaj članak

Prethodni članak

5 općenitih pogrešaka kod mjerenja temperature termometrima

Sljedeći članak

Kaizen – neprekidno (samo)poboljšanje