Ostalo Ostalo

Lean Six Sigma metodologija, koliko god učinkovita i korisna bila, samo je jedan od alata koji se koristi za uspješno poslovanje. Korištenjem bilo kojeg alata ne smijemo smetnuti s uma da se radi upravo o tome – o alatu kojim treba znati rukovati kako bi ispunio naša očekivanja. Da bismo uopće imali očekivanja, prethodno trebamo imati cilj.

1. IMATI CILJ

Zašto uopće razmišljamo o implementaciji i primjeni Lean Six Sigma metodologije? Razlozi zbog kojih to činimo su izrazito važni jer će uspjeh korištenja metodologije ovisiti najviše o tim prvim “korisničkim postavkama”. Koji je naš motiv? Jesmo li negdje čuli da to sada svi koriste, pa ćemo i mi probati? Je li to nešto što od nas zahtijevaju naši dobavljači i/ili auditori? Koristi li konkurencija tu metodologiju? Je li to pitanje prestiža, orijentiranosti na budućnost, pokazatelj spremnosti na promjene? Imamo li mnogo škarta i defekata? Imamo li pad prodaje, izvoza, povećan broj reklamacija, pad zadovoljstva kupaca i zaposlenika, povećanu fluktuaciju zaposlenika i to sve želimo promijeniti na bolje? Želimo li uvesti sustavan i trajan način učinkovitog rješavanja problema bilo koje vrste? Što je cilj jasniji, implementacija će biti uspješnija. Jesmo li spremni na sve izazove koje primjena Lean Six Sigme donosi i koji su to? Možemo li ih predvidjeti? Je li to potpuna transparentnost i možemo li je podnijeti? Treba znati da ono što smo naumili nije jednokratni zadatak nego novi, trajni način obavljanja poslova, pripremamo se za maraton, a ne za utrku od 100 m. Tada je bitan plan i strategija, te raspodjela snaga i resursa.

2. PLANIRATI

Dosljednost i sistematičnost su neizostavni želimo li bilo što početi kontinuirano primjenjivati, a to osigurava plan. Kako planiramo uvesti ovu metodologiju? Imamo li resurse? Financijska sredstva, ljude, tko će se baviti time i imaju li te osobe pored ostalih obveza dovoljno vremena? Treba li u organizaciji nešto izmijeniti? Kako odabrati ljude koji se time trebaju baviti i trebaju li zadovoljiti određene kriterije? Jesu li educirani? Ako nisu, tko će ih educirati, koliko zaposlenika treba educirati i imamo li resurse za to? Do kada ih planiramo educirati? Hoćemo li metodologiju implementirati po fazama, koje su to i koji su im rokovi, tko će biti zadužen za njihovo ispunjavanje? Što u slučaju kašnjenja? Za što točno pripremamo zaposlenike i na čemu želimo da prvo počnu raditi i do kada očekujemo rezultate? Koje rezultate očekujemo i jesu li oni realni kao i rokovi koje treba ispoštovati? Plan je osiguranje da se ispuni ono što smo zamislili tj. osiguranje ispunjenja naših očekivanja.

3. EDUCIRATI

Ovisno o broju zaposlenika, ciljevima i očekivanjima, ako već nisu, zaposlenike je potrebno educirati te osigurati mentorstvo odnosno podršku na početku kada se susreću s mnogo nepoznanica i izazova. Što su zaposlenici bolje educirani i imaju više iskustva, benefiti za organizaciju bit će veći. Osim inicijalne edukacije potrebno je znanje osvježavati i dijeliti unutar organzacije, te imati sustav koji to osigurava.

4. ZAPOČETI

Prije početka, a u skladu s planom, potrebno je razmisliti o organizacijskoj strukturi i o zaposlenicima koji će biti zaduženi za primjenu metodologije. Rad na takvim projektima se ne odvija u “slobodno vrijeme” ili u vrijeme koje preostane nakon što se obave “prioritetni poslovi”. Ako su očekivanja takva da se unaprijedi sustav i riješe određeni problemi, onda treba biti osigurano vrijeme za takve projekte.

U početku primjene Lean Six Sigma metodologije koja služi rješavanju problema na sustavan i egzaktan način, važno je odabrati manje projekte koji su gotovo pa osuđeni na uspjeh kako bi početna motivacija i entuzijazam ostali na visokoj razini. Ne zaboravite mjeriti što ste uspjeli postići i proslaviti taj uspjeh.

5. USTRAJATI

Stvari nažalost imaju tendenciju vratiti se na staro ako nismo dovoljno ustrajni i uporni.  Da smo toga svjesni dokazat će naš dobar plan koji osigurava da se to ne dogodi. Potrebni resursi trebaju biti na raspolaganju, komunikacija treba biti dobra, ciljevi, rokovi i odgovornosti jasne. Kontinuirano učenje i osvježavanje znanja je ključno. Uspješne projekte korisno je prezentirati drugima u svrhu dijeljenja znanja i iskustva, te repliciranja u drugim djelovima organizacije kako se ne bi dogodilo da je netko negdje već odavna uspješno riješio neki problem s kojim se mi već neko vrijeme mučimo.

Bez obzira radilo se o Lean Six Sigmi ili bilo čemu drugome, bez želje, volje, cilja, plana i resursa teško da će išta ispuniti naša očekivanja, a želje će ostati neostvarene. Uloženo nas uvijek višestruko nagrađuje.

Lidija Sarta

Autor/ica: admin_hbrg

  Budite uvijek u tijeku sa stručnim temama

  Primajte stručne članke i zanimljive novosti iz područja mjeriteljstva i kvalitete. Prijavite se na naš newsletter i na vrijeme primite sve informacije vezane za usluge koje nudimo.

  Želim primati Metrotekine novosti

  Na mrežama

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9