Ostalo Ostalo

Aktualna tema mnogih institucija koje se bave mjeriteljstvom zadnjih par godina upravo je Digital calibration certificate ili skraćeno DCC. Standardizacija formata potvrda o umjeravanju koje izdaju nacionalni mjeriteljski instituti i umjerni laboratoriji omogućit će strojnu interpretaciju informacija i rezultata umjeravanja te na taj način otvoriti čitav niz novih mogućnosti za napredak - kako u znanosti tako i u industriji. Proces standardizacije dokumenata kao što su potvrde o umjeravanju, potvrde o referentnim tvarima ili ispitni izvještaji, iznimno je složen pa zbog svoje kompleksnosti zahtjeva aktivnu uključenost svih zainteresiranih strana i puno diskusije kojima se otvaraju velika i važna pitanja. 

Prošli mjesec imali smo priliku biti na žarištu razmjene iskustava te čuti i podijeliti velike ideje o primjeni DCC-ova i mogućnostima koje će nam digitalizacija potvrda o umjeravanju u budućnosti osigurati. U organizaciji njemačkog nacionalnog mjeriteljskog instituta (PTB - Physikalisch-Technische Bundesanstalt) održan je prvi DCC Summer School u Braunschweigu. Naše kolegice bile su dio prve grupe sudionika u tjednu od 13. do 17. lipnja 2022. i iz prve ruke saznale što je to do sada već prihvaćeno kao budući standard, a koja su pitanja otvorena te traže doprinos stručnjaka iz šire mjeriteljske zajednice.

Bila nam je posebna čast i zadovoljstvo raditi pod vodstvom Prof. Dr. Siegfrieda Hackela i drugih kolega s instituta, zajedno sa sudionicima iz južne Amerike, Azije, Afrike, EU i Ujedinjenog Kraljevstva. Sretni smo i ponosni što smo kao umjerni laboratorij s jednim od najširih područja akreditacije u Europi te sa svojim dugogodišnjim iskustvom rada s nizom različitih industrija, uvelike doprinjeli svojim primjerima iz prakse. Također, ukazali smo na važnost digitalizacije u svrhu daljnjeg razvoja proizvoda kao što je LorisQ. S tehnologijama koje su nam u ovom trenutku već dostupne, DCC je upravo ona jedina karika koja nedostaje.

Autor/ica: Metroteka

  Budite uvijek u tijeku sa stručnim temama

  Primajte stručne članke i zanimljive novosti iz područja mjeriteljstva i kvalitete. Prijavite se na naš newsletter i na vrijeme primite sve informacije vezane za usluge koje nudimo.

  Želim primati Metrotekine novosti

  Na mrežama

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9