Ostalo Ostalo

Pitanje iz naslova je jedno od najčešćih pitanja koje nam postavljate vi – korisnici umjerenih instrumenata. Najkraći odgovor bi bio – vrijede onoliko dugo koliko VI kažete da vrijede. Pritom se slažemo da djeluje zbunjujuće da sami određujete rok važenja dokumenta kojeg je netko drugi izdao. Zato ćemo u nastavku razjasniti sve ono što Vas je možda na tu temu “mučilo”.

ZAŠTO U MOJOJ POTVRDI O UMJERAVANJU NE PIŠE DO KADA VRIJEDI?

S formalne strane, niti jedan akreditirani umjerni laboratorij ne smije u potvrdu o umjeravanju napisati do kada ona vrijedi. To mu je upravo prema normi – zabranjeno, odnosno u točki 7.8.4.3. ISO/IEC 17025 piše sljedeće:

“Potvrda o umjeravanju ili oznaka umjeravanja ne smije sadržavati preporuku o razdoblju umjeravanja osim ako je to dogovoreno s kupcem.”

U Metroteci se sa zabranom propisanom u normi – slažemo. Smatramo da bi iskazivanje datuma sljedećeg umjeravanja s naše strane predstavljalo nekorektan pritisak na klijente. Umjeravanje je jedan od najvažnijih načina osiguranja kvalitete proizvoda, usluge ili rezultata ispitivanja, pa u skladu s time smatramo i da korisnik uređaja sam treba preuzeti odgovornost i odlučivanje o osiguranju svoje kvalitete.

Dakle, umjerni laboratorij ne smije svom klijentu odrediti kada će sljedeći puta nešto umjeriti, pa čak niti preporučiti.

Napomena: Samo u iznimnim slučajevima (otprilike 1% svih umjeravanja) kada klijent izričito traži da se datum sljedećeg umjeravanja navede na potvrdi o umjeravanju, to se može učiniti, ali se pritom umjerni laboratorij mora pozvati na konkretni dokument klijenta u kojem je upravo taj klijent propisao intervale umjeravanja.

Naša preporuka je (u skladu sa ISO/IEC 17025 normom) da se intervali umjeravanja i zapisi o tome u potpunosti prepuste klijentu i ne miješaju s potvrdama o umjeravanju. Naime, ako u nekom trenutku odlučite skratiti ili produžiti interval umjeravanja bolje je da ne posjedujete dokument koji je izdala druga organizacija (akreditirana potvrda o umjeravanju), a u kojem je datum sljedećeg umjeravanja fiksiran.

Sada, kada znamo da su intervali umjeravanja odgovornost klijenta, moramo upozoriti na dvije stvari zbog kojih klijent često nepotrebno osjeća pritisak i zbog kojih dobiva krivu sliku o određenom roku “valjanosti” potvrde.

PROBLEM S OVJERNIM RAZDOBLJIMA

Najčešću zabunu donose ovjerna razdoblja pojedinih instrumenata koja jesu propisana zakonom, ali se nikako ne smiju povezivati s intervalima umjeravanja. Ovjera nije umjeravanje. Ovjerom se kontrolira zadovoljava li određeni mjerni instrument zahtjeve propisane u nekom Pravilniku, donesenom od strane države, i objavljenom u Narodnim novinama. Ovjerom se dakle utvrđuje zadovoljava li instrument koji koristite – Republiku Hrvatsku.

Postoje određene grupe mjernih instrumenata za točno određene namjene koje je država stavila “pod svoju kontrolu” putem ovjeravanja (ne umjeravanja). To su npr. vage u dućanima, benzinske crpke, humani tlakomjeri u bolnicama itd.

Umjeravanje je puno složeniji postupak kojim se određuju odstupanja i drugi parametri vašeg uređaja, te se uz iskazanu mjernu nesigurnost ostvaruje sljedivost prema SI sustavu. U tom smislu se razdoblje ovjeravanja za vagu u npr. trgovačkom centru nikako ne smije dovoditi u vezu s razdobljem umjeravanja bilo koje druge vage, npr. analitičke vage u laboratoriju. Zakonom propisani intervali ovjeravanja nemaju nikakve veze s intervalima umjeravanja, čak ni kao preporuka.

ZAŠTO NEKE POTVRDE I IZVJEŠTAJI IPAK IMAJU DATUM SLJEDEĆEG UMJERAVANJA?

Vrlo često (čast izuzecima!) serviseri i neakreditirani laboratoriji (a ponekad i oni akreditirani, suprotno zahtjevima ISO/IEC 17025 norme) u svojim potvrdama i izvještajima o umjeravanju navode datum sljedećeg umjeravanja. Glavni razlog zbog kojeg to rade je vrlo jednostavan – oni nisu ni pod čijom kontrolom i ne moraju “igrati po pravilima”. Iako može postojati i legitiman razlog – npr. kod nekih uređaja je redoviti preventivni servis od strane ovlaštenog servisera ugovorno povezan s garancijom. Međutim, najčešće je to samo vršenje pritiska na klijenta i osiguravanje kontinuiteta vlastitih prihoda (umjesto kvalitete).

I…KOLIKO ČESTO TREBAM UMJERAVATI?

Odgovornost za interval umjeravanja svakog instrumenta je isključivo na korisniku, i ne propisuje ga niti umjerni laboratoriji, niti serviser ili zastupnik proizvođača, a niti država (osim u zanemarivo rijetkim slučajevima). Kako najbolje odabrati, pa onda i propisati interval umjeravanja – u sljedećem blogu…

Autor/ica: admin_hbrg

  Budite uvijek u tijeku sa stručnim temama

  Primajte stručne članke i zanimljive novosti iz područja mjeriteljstva i kvalitete. Prijavite se na naš newsletter i na vrijeme primite sve informacije vezane za usluge koje nudimo.

  Želim primati Metrotekine novosti

  Na mrežama

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9