Ostalo Ostalo

Prošlog mjeseca je na PTB-u u Berlinu održana Prva međunarodna konferencija o mjeriteljstvu i digitalnoj transformaciji u organizaciji IMEKO-ovog tehničkog odbora TC6: Digitalizacija. Među više od 250 sudionika sa svih kontinenata (osim Antarktike), čak nas je 5 bilo iz Metroteke i LorisQ-a. Dakle, digitalnu transformaciju smo shvatili vrlo ozbiljno. Naš Siniša Prugovečki je sudjelovao i kao član Međunarodnog programskog odbora i moderator dvije specijalne sekcije - o digitalnoj transformaciji mjeriteljske sljedivosti, te o digitalizaciji mjeriteljstva u farmaceutskoj industriji. 


Specijalna sekcija o digitalnoj transformaciji mjeriteljske sljedivosti koju je Siniša moderirao bila je i prva specijalna sekcija na konferenciji i u njoj nas se najviše dojmio projekt britanskog NPL-a koji se tiče razvoja samovalidirajućih termoparova. Njihova upotreba mogla bi znatno unaprijedili pouzdanost mjerenja temperature u svemiru ili u odlagalištima nuklearnog otpada. U farmaceutskoj su pak industriji već započeli projekti razvoja strojnog učenja u svrhu brže prijave novorazvijenih lijekova regulatornim agencijama, također na NPL-u. 


Ostale specijalne sekcije bavile su se također zanimljivim temama budućnosti poput mjerenja senzorskim mrežama, interpretaciji mjerne nesigurnosti od strane umjetne inteligencije, ili Metroteci najbližoj temi - digitalnim potvrdama o umjeravanju (DCCs) koje se razvijaju na njemačkom PTB-u. S kolegama s PTB-a imali smo prilike tih dana razgovarati, u brojnim službenim i neslužbenim prilikama, i otkrili mnoge načine na koje možemo surađivati i učiniti digitalne potvrde o umjeravanju boljim i korisnijim. Samu primjenu tog potpuno novog i revolucionarnog formata potvrde o umjeravanju očekujemo u naredne 2-3 godine.

Autor/ica: Metroteka

  Budite uvijek u tijeku sa stručnim temama

  Primajte stručne članke i zanimljive novosti iz područja mjeriteljstva i kvalitete. Prijavite se na naš newsletter i na vrijeme primite sve informacije vezane za usluge koje nudimo.

  Želim primati Metrotekine novosti

  Na mrežama

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9