Ostalo Ostalo

FMEA (Failure Mode and Effect Analysis) je poznati alat kvalitete koji ima dugu povijest svoga razvoja i upotrebe. To je korisna analiza koja predviđa rizike, eliminira ih, smanjuje i stavlja ih pod kontrolu, odnosno, uvelike olakšava upravljanje rizicima.

POVIJEST

Ovu vrstu analize razvila je američka vojska kasnih četrdesetih godina prošloga stoljeća radi smanjenja rizika u provedbi projekata, a idućih 70 godina nije doživjela mnogo promjena. Godine 2019. dogodile su se značajnije izmjene usklađivanjem razlika u korištenju alata od strane AIAG (Automotive Industry Action Group) i VDA (Verband der Automobilindustrie). 

Slika 1. Prikaz razvoja FMEA alata

ŠTO JE FMEA?

FMEA je tablica koja nas potiče da razmišljamo racionalno, fokusirano, logički i analitički. Za svaki korak procesa, aktivnost, značajku proizvoda ili usluge, usmjerava nas da uvidimo na koje sve načine nešto može krenuti krivo, što će se tada dogoditi, kolika je šansa da se to dogodi, da utvrdimo potencijalne posljedice i koliko su ozbiljne. Zatim zahtijeva analizu (ne)postojeće kontrole, te ideju što treba učiniti ne bismo li rizike eliminirali, smanjili, lakše detektirali i stavili ih pod nadzor. Alatom nastojimo predvidjeti i izbjeći nepoželjne situacije ili nepoželjne karakteristike proizvoda ili usluge. Fascinantno je to koliko je alat u isto vrijeme jednostavan i koristan. Poznato je mnogo slučajeva kada su polaznici radionica tijekom kratke vježbe pokušali analizirati neki svoj proces i tada došli do mnogih novih spoznaja o procesu, rušenja starih paradigmi, te do potencijalnih rješenja problema.

U prvom dijelu tablice nastoji se identificirati sve rizike povezane s procesom, uslugom ili proizvodom nabrajajući ključne korake ili značajke proizvoda/usluge, potencijalne defekte koji se s njima mogu dogoditi, zatim posljedice tih defekata, potencijalne uzroke i trenutnu kontrolu. Prema propisanim se kriterijima ocjenjuju važnost, učestalost i detekcija defekata čiji umnožak predstavlja tzv. rizični prioritet (eng. RPN – Risk Priority Number). Prvi dio tablice klasična je analiza rizika. No, analiza je beskorisna, a vrijeme potraćeno, ako s informacijama nešto ne učinimo, odnosno ako ih ne iskoristimo kao polaznu točku za daljnje aktivnosti. Stoga FMEA ima i svoj drugi dio gdje se može vidjeti što, tko i do kada planira učiniti s prepoznatim rizicima.

KADA KORISTITI FMEA?

 • Kada želimo predvidjeti probleme
 • Kada već imamo probleme
 • Kada želimo unaprijediti proizvode, usluge i procese
 • Kada dizajniramo ili redizajniramo nove proizvode, usluge i procese
 • Kada želimo spriječiti ponavljanje problema
 • Kada se postojeći procesi, usluge ili proizvodi mijenjaju

Pravilnom primjenom ovaj alat postaje izuzetno koristan. No, važno ga je dobro upoznati i steći iskustvo u primjeni. Također, on predstavlja “živući” dokument koji se treba mijenjati zajedno s promjenom procesa, proizvoda i usluga. U suprotnom neće biti koristan. Potrebno je paziti na ocjenjivanje i kriterije, te tko provodi ocjenjivanje – preporuča se da to bude tim koji se oko toga treba usuglasiti. Oslanjanje isključivo na RPN broj bez poznavanja konteksta također može biti kontraproduktivno jer interpretacija rezultata može biti subjektivna. FMEA svoje zaleđe treba imati u stvarnim podatcima koji će potvrditi ono što se u tablici nalazi. Dakle, iako je kao alat izrazito jednostavan za upotrebu, potreban je oprez ako iz njega želimo izvući maksimalne benefite.

U vrijeme kada je potrebno biti izrazito fleksibilan i kreativan u svome poslovanju, FMEA je itekako dobrodošao alat jer je, ako ikada, a onda sada – rizično ne razmišljati o riziku.

Lidija Sarta

Autor/ica: admin_hbrg

  Budite uvijek u tijeku sa stručnim temama

  Primajte stručne članke i zanimljive novosti iz područja mjeriteljstva i kvalitete. Prijavite se na naš newsletter i na vrijeme primite sve informacije vezane za usluge koje nudimo.

  Želim primati Metrotekine novosti

  Na mrežama

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9